Boxing Day på Slettevold Gård

Hei!

For ca 3 år siden kom Kristian Magnus Røine og spurte om vi ikke kunne vise fotball på storskjerm andre juledag i Garganstua på Slettevold Gård.

Denne dagen heter Boxing Day på «fotballspråket» og har sin historie i bl.a følgende:

Det er flere teorier om opphavet til begrepet Boxing Day.

I Storbritannia var Boxing Day tradisjonelt en dag da tjenestefolket fikk en boks med restene fra herskapets julemat derav «boksedagen». Det var da vanlig å spise en enklere kald buffet som tjenestefolket hadde laget dagen før. Denne tradisjonen er av flere videreført ved at menyen fortsatt består av en enklere buffet. Dagen er derfor egnet til familietid med spill og sport. Under det viktorianske 1800-tallet ble en skikk at håndverkere og tjenestefolk kunne hente sine Christmas boxes dagen etter juledagen. Juleboksen inneholdt gjerne en ekstra bonus som takk for innsats gjennom året.[3]

Det har også vært tradisjon å gi penger og gaver til fattige på denne dagen. En slik tradisjon har trolig røtter helt tilbake til
middelalderen, men opprinnelsen er ikke kjent. Det var i den sammenheng vanlig å sette ut metallbokser (boxes) utenfor kirkene for innsamling av gaver. Fra rundt 1800-tallet var det ikke uvanlig at kirker fordelte pengene fra sine offerkister og til fattige.

Sport
Fotballrunden i Premier league er en viktig del av engelsk Boxing Day

I England, Skottland og Nord-Irland er det tradisjon for full runde i fotball i respektivt Premier League, Scottish Premier League og Irish Premier League under Boxing Day. Tradisjonelt settes det opp lokale derbykamper på denne dagen. Formålet var opprinnelig at spillerne skulle slippe å reise langt dagen etter juledag. I moderne tid er Boxing Day et begrep innen sport knyttet til store oppgjør og stor publikumsoppslutning.

Flere fotballfrelste stiller opp. Lokalene er visstnok booket til dette formålet frem til 2020. Iår viste vi fotball på 2 storskjermer. Jan Tore Bjerkrheim var på plass og heiet sitt lag Liverpool frem til 1-0 seier over Burnley. Flere lag og personer kunne (som vi ser) vært nevnt. Kvelden avsluttes med Quiz som er «nøye sammensatt» av nevnte initiativtager Kristian Magnus.

Neste år må vi muligens utvide til tre skjermer. Det er mange lag som heies på «derborte» ikke bare Liverpool og Manchester United. Felleskap, god mat, godt drikke og ikke minst den gode samtalen er «stikkord» som kan nevnes for denne dagen.
Velkommen tilbake neste år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s