FOREBYGGE, Hva er det??

God dag!. Jeg har tidligere gitt utrykk for at PULS som går på Nrk 1,mandag 1945-2015 er et program som flere skulle tatt seg tid til å se på. Det kan sikkert provosere mange med temaer som blir tatt opp, men den får vi «ta».

Kjell Schou Andreassen lanserte i sin tid «stigen/komforsonen» el. og den berømte flytsonen som de fleste av oss nok liker å være i. Å gå utenfor den berømte sonen kan for mange synes hard, men duverden så mye det kan gi når en har vært «litt utenfor»og kanskje satt seg nye delmål og mål som en etterhvert når.

Gårsdagens PULS bekreftet igjen sannheten. På spørsmål fra
programleder til en av deltagerne svarte vedkommende rett ut at «norge råtner på rot». Etter mitt enkle skjønn en meget alvorlig påstand, men kanskje desverre riktig. 4 av 5 rører seg rett og slett for lite, i vårt lille men langstrakte land.

Hva er å forebygge: Etter (igjen) mitt enkle skjønn, det er å ligge i forkant. Det har vært skrevet bøker om begrepet. Jeg har selv vært «i snakk» med mennesker som mener at vi må slutte å bruke ordet. osv.osv.

Å forebygge er vanskelig målbart. Ikke minst i kroner og øre. Personlig mener jeg at tiden mer og mer blir moden for at regnestykker bør kunne legges frem.

PULS spurte hva som kan være et av hjelpetiltakene. Legg tilrette for arenaer hvor folk kan bevege seg, treffes, skape positive felleskap og da helst rett utenfor stuedøra.

I Eidsberg kommune jobbes det mye med det forebyggende arbeide. Lag foreninger, enkeltmennesker legger ned tusenvis av timer i året, men allikevel, det er ikke nok.

Gjør ikke dette vanskelig, slipp til folk som vil noe med det de gjør, ikke «knus ned» initiativ med byråkrati, papirer, møter, sendrektighet etc.etc, og da ofte for «å mele sin egen kake».

Hver og en må rett og slett gå i seg selv, se ned i egen navle og stille spørsmålet. Hva gjør JEG for å bidra.

Billedkollasjen viser noe av det som vi snakker om. Mysenelvas Venner opparbeider stier i Mysen til bruk for felleskapet. Mange av de som er med har rundet både 60-70 og 80 år. På bildet i midten ser vi to fornøyde karer på veg til kaffepausen som er en viktig del av prosjektet. Ragnar snart 80, Tore rundet i høst. Vi sier ikke mere.

Et kamprop skaper entusiasme og glede når TeamKraft får «folket ut» i de praktiske øvelsene. Her under Eidsberg Sparebanks samling ifjor høst på Høytorp Fort. Nok en flott arena til fremme for det som er beskrevet. Begge steder, rett utenfor stuedøra.

Heng med kjære venner! Det koster å forebygge, men det motsatte koster mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s